Home / Blog / Verandermanagement met een baby

header for Verandermanagement met een baby

Verandermanagement met een baby

Door Eric Jonk op 16 februari 2024

Verandermanagement met een baby

Inmiddels ben ik alweer drie maanden vader. Wat een geschenk! Maar ook wat een zoektocht en wat een veranderingen… Ik denk voorbereid te zijn. Podcasts geluisterd, boeken gelezen en gesproken met meerdere ervaringsdeskundigen. Maar in het moment zelf? Ik maak kennis met slaaptekort, poepluiers, buikkrampjes, hydrofiele doeken en frustraties. De grootste frustratie ontstaat eigenlijk wanneer we binnen twee weken direct de slaap- en eetstructuurbasis op orde willen hebben. Wat een drama. Leuk wat er in de boeken staat, maar de werkelijkheid is het wel degelijk anders. We laten al snel de voorgeschreven structuren uit de boeken wat meer los.

Logisch nadenken, continue aanpassen en blijven omkijken naar jezelf en elkaar

We gaan inmiddels wat meer voor de tactiek: logisch nadenken, continue aanpassen, en goed blijven luisteren en kijken naar de baby. Maar ook blijven omkijken naar jouw relaties. In het bijzonder die met je partner. Door gewoon te proberen, te evalueren en wat goed gaat te behouden, ontstaat vanzelf steeds meer rust, structuur en routine. Blijven luisteren en omkijken naar elkaar blijkt ook cruciaal. Zelfs met weinig slaap en hoge mate van frustratie. Toch iedere keer weer even samen aan de eettafel zitten om met elkaar in gesprek te gaan. Toch even tijd maken om met vrienden een wandeling te maken en te kletsen over de veranderingen in je leven en hoe dit de vriendschap mogelijk beïnvloedt.

Hoe doen we dat eigenlijk in organisaties?

Als ik nu op de bank lig en terugkijk naar afgelopen drie maanden denk ik: wat lijkt het eigenlijk op wat ik ook in teams tegenkom. Teams die in hun ontwikkeling direct zoeken naar houvast en structuur. Hoe vaak komt de zin: ‘eerste de basis op orde krijgen’ niet terug in ontwikkeltrajecten. Hoeveel boeken en modellen zijn inmiddels niet geschreven waar een verandermanager of leidinggevende zich vervolgens halsstarrig aan vast houdt als een soort heilige graal. Teams waar het al jaren stroef blijft lopen, maar de grootste stap is dat ze een keer echt met elkaar in gesprek gaan en het uitpraten. Uiteindelijk bestaat naar mijn idee de succesformule voor teamontwikkeling uit een aantal basiselementen. Ten eerste, zorg voor iets van een passende opleiding of voldoende basiskennis. Ten tweede kijk, voel, luister, denk rustig na, probeer iets, evalueer het en behoudt wat goed gaat. Vertrouw vervolgens dat de rust, structuur en routines vanzelf ontstaan. En oja tot slot: blijf ten alle tijden naar elkaar omkijken en met elkaar in gesprek.